KORXONALARNING LIZING ASOSIDAGI MODDIY-TEXNIKA TA’MINOTINI TAHLIL QILISH (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2024)
Maqola  korxonalarning lizing asosidagi moddiy-texnika ta'minotini  tahlil qilish va unda moliyaviy ijara asosida muddati o’tgan texnikalarni modernizatsiya qilish va yangi mulkga ega bo’lish mumkinligi nazarda tutiladi. Tarixchilarning ma’lumotiga ko’ra, ijara (lizing) kelishuvlari haqida birinchi bor 1066 yillardagi tarixiy asarlarda ma’lumotlar keltirilgan. Unga ko’ra, Vilgelm Britaniya orollarini egallash uchun Normandiyaliklardan kemalarni lizingga olgan. Ushbu tarixiy tajribalar asosida ikki asrdan so’ng, 1248 yilda birinchi rasmiy lizing kelishuvi ro’yxatga olindi, salibdorlar navbatdagi yurishga tayyorlanish asnosida shu yo’l bilan harbiy qurol-aslaha va kiyim-kechakka ega bo’lganlar.