KORXONALARDA BANKROTLIKNI BAHOLASH BO’YICHA TURLI QARASHLARNING NAZARIY TAHLILI (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2024)
Korxonalarda iqtisodiy nochorligini baholash masalasi bo’yicha dunyo va mamlakatimiz iqtisodchi olimlari o’rtasida ancha paytlardan beri munozara qilib kelinmoqda. Bu borada O’zbekiston Respublikasining “Bankrotlik to’g’risida” qonuni e’lon qilingan. Iqtisodiy nochor korxonalar ishlari qo’mitasining yo’riqnomalari, amaliy tavsiya kabi bir qancha me’yoriy xujjatlari ishlab chiqilgan. Chunki bozor munosabatlari sharoitida xar bir xo’jalik yurituvchi subyektni bankrotlikdan saqlab qolish katta iqtisodiy-ijtimoiy ahamiyatga ega. Ushbu masala o’ta dolzarb bo’lganligi, uning ahamiyati nafaqat nazariy, balki amaliy jihatdan ham kattaligini inobatga olgan dunyo iqtisodchi olimlari bilan birga mamlakatimiz olimlari, mutaxasislari, tegishli vazirlik va idoralar ham shug’ullanmoqda. Chunki mamlakatning iqtisodiy taraqiyyoti, uning salohiyati va o’sish sur’ati har bir xo’jalik yurituvchi subyektlarning barqarorligiga, ularning rivojlanish darajasiga bog’liq.