ASOSIY VOSITALARNI TEXNIK XOLATINI TAHLIL QILISH (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2024)
Korxonaning asosiy vositalari ulardan foydalanish samaradorligini aniqlash maqsadida tahlil qilinadi. Tahlil jarayonida bir qator koeffitsientlar hisoblanadi va asosiy vositalarning holatiga ta'sir qiluvchi omillar aniqlanadi. Hisob-kitoblar asosida asosiy vositalardan foydalanish samaradorligini oshirish maqsadida boshqaruv qarorlari qabul qilinadi. Hozirgi kunda, yurtimizda ko’plab korxonalar o’z moddiy hamda nomoddiy resurslardan unumli foydalangan holda milliy bozorni egallab jahon bozorlarga ham o’z qadamlarini qo’ymoqda. Albatta, bunda korxonalar aktivlar samaradorligiga erishishiga ularning moddiy resurslari bo’lgan asosiy vositalar tahlili muhim ahamiyatga ega.