O’SMIRLIK DAVRINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2024)
O’smirlik davri chegaralari tahminan 5-8-sinflarga to’g’ri keladi va 11-12 yoshdan 14-15 yoshgacha bo’lgan davrni qamrab oladi, lekin o’smirlik yoshiga o’tish 5-sinfga o’tish bilan mos tushmasligi va bir yil oldin yoki keyin sodir bo’lishi mumkin. O’smirlik davrining alohida vaziyati nomlarida ifodalanadi: “o’tish”, “keskin o’zgaruvchan”, “mushkul”, “tanqidiy”. Ularda bu yoshda sodir bo’ladigan rivojlanish jarayonlarining murakkab va muhimligi qayd etilgan. Inson rivojlanishining barcha yo’nalishlari bo’yicha (jismoniy, aqliy, ruxiy, axloqiy, ijtimoiy) katta sifat va axloqiy o’zgarishlar ro’y beradi. O’smir shaxs rivojlanishing muhim omili – uning shaxsiy faolligi – shaxsiyat, o’zini e’tirof etish  va aniqlash jarayoni faol kechadi – biroq bu jarayon bir tekis emas.