O‘ZBEK JADID DRAMATURGIYASI TADQIQI, TURK TILIDAGI ILMIY TADQIQOTLAR MISOLIDA (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek jadid dramaturgiyasining turk tilidagi ilmiy tadqiqotlarda o‘rganilishi va talqin qilinishi masalalari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil etiladi. Tadqiqotda jadid dramaturgiyasining Turkiston ijtimoiy-madaniy hayotidagi o‘rni, uning xalq ma’naviyatini yuksaltirish va milliy uyg‘onish g‘oyalarini shakllantirishdagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, jadid dramaturgiyasida ilgari surilgan ma’rifatparvarlik, ijtimoiy islohot, ilm-fan va tarbiya, jaholat hamda mustamlakachilikka qarshi kurash kabi g‘oyalarning badiiy ifodasi ochib berilgan. Maqolada turk ilmiy muhitida olib borilgan tadqiqotlar asosida Mahmudxo‘ja Behbudiy, Abdurauf Fitrat va Abdulhamid Cho‘lpon dramaturgiyasi tahlil qilinadi. Xususan, Timur Kojaog‘lu, Hamza O‘zturkchi, Chag‘dash Kecheji va Derlihan Bora kabi turk olimlarining ilmiy qarashlari hamda metodologik yondashuvlari jadid dramaturgiyasini o‘rganish nuqtayi nazaridan baholangan. Ularning tadqiqotlarida jadid dramalari Turkiston xalqlarining ijtimoiy-siyosiy tafakkuri, milliy o‘zlikni anglash jarayoni va modern adabiy tafakkurning muhim manbalaridan biri sifatida talqin etilishi ko‘rsatib o‘tilgan.