XORAZM VILOYATI DEHQONCHILIK TERMINLARIDA FONETIK HODISALAR (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2026)
Mazkur maqolada Xorazm viloyatida qo‘llaniladigan dehqonchilik terminlarining fonetik xususiyatlari tahlil qilinadi. Bunda Xorazm shevasida uchraydigan unli va undosh tovushlarning o‘zgarishi, tovush tushishi, assimilatsiya kabi fonetik hodisalar dehqonchilik terminlari misolida ko‘rib chiqildi. Shuningdek, ushbu terminlarning adabiy til bilan o‘zaro munosabati hamda hududiy shevaning til tizimidagi o‘rni ilmiy jihatdan yoritildi. Tadqiqot natijasida Xorazm shevasidagi dehqonchilik terminlari fonetik jihatdan o‘ziga xos bo‘lib, ular xalqning tarixiy tajribasi, turmush tarzi hamda madaniy an’analari bilan chambarchas bog‘liq ekanligi aniqlandi. Ushbu tadqiqot dialektologiya, terminologiya hamda o‘zbek tilining hududiy variantlarini o‘rganishda muhim ilmiy ahamiyatga ega.