O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARIDA “YANGA, BOJA, KUYOV, QAYNI, KELIN” QARINDOSHLIK OTLARINING MATNDAGI FUNKSIONAL-SEMANTIK XUSUSIYATLARI (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2025)
Mazkur maqolada o‘zbek tilidagi yanga, boja, kuyov, qayni, kelin qarindoshlik otlarining matn doirasida namoyon bo‘ladigan funksional-semantik xususiyatlari ingliz tilidagi mos yoki izohli birliklar bilan qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda qarindoshlik terminlarining faqat nominativ birlik sifatidagi emas, balki madaniy, ijtimoiy va pragmatik ma’no yuklamasiga ega bo‘lgan diskursiv birlik sifatidagi roli ochib beriladi. O‘zbek tilidagi mazkur qarindoshlik otlarining ingliz tilida to‘liq ekvivalentga ega emasligi, ko‘pincha izohli konstruksiyalar orqali ifodalanishi leksik lakunalar mavjudligini ko‘rsatadi. Maqolada badiiy, og‘zaki va publitsistik matnlardagi qo‘llanish asosida ushbu birliklarning semantik kengligi va funksional imkoniyatlari yoritiladi.