MIKROBIOLOGIK KONSERVATSIYA: TABIIY ANTIBIOTIKLAR (BAKTERIOSINLAR) QO‘LLANILISHI (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2025)
Ushbu maqolada oziq-ovqat mahsulotlarini saqlashda mikrobiologik konservatsiyaning zamonaviy usullaridan biri bo‘lgan bakteriosinlar — tabiiy antibiotik moddalardan foydalanish imkoniyatlari o‘rganiladi. Bakteriosinlar turli mikroorganizmlar, asosan laktobakteriyalar tomonidan sintezlanadigan antimikrobial peptidlar bo‘lib, ular oziq-ovqatdagi patogen va buzuvchi mikroflorani bostirishga qodir. Tadqiqotda bakteriosinlarning tasnifi, faoliyat mexanizmi, spektri va oziq-ovqat mahsulotlarida ulardan foydalanish bo‘yicha amaliy misollar keltirilgan. Shuningdek, nisin, pediotsin, lantibiotiklar kabi eng ko‘p o‘rganilgan bakteriosinlar va ularning saqlash muddati, ta’m va xavfsizlikka ta’siri tahlil qilinadi.