IMPLIKATURA VA UNING PRAGMATIK TAHLILI (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2025)
Maqolada implikatura tushunchasining pragmatik mohiyati va uning muloqot jarayonida yashirin ma’noni shakllantirishdagi roli tahlil qilinadi. Muallif implikaturani minimal talqin uchun zarur xulosalar majmui sifatida izohlaydi hamda uning shakllanishida lingvistik, tezaurusiy, situatsion-deiktik va pragmatik omillarning o‘rnini ko‘rsatadi. Graysning maxsus, umumlashgan va an’anaviy implikaturalari hamda Levinsonning umumiy ishlatilishga tayanuvchi talqini asosida sarlavha, badiiy va media diskursidagi implikativ mexanizmlar ochib beriladi. O‘tkir Hoshimov, Sh. Xolmirzayev, A. Qahhor misollari, shuningdek, nemis matbuoti sarlavhalari orqali implikaturaning bilvosita axborot uzatish, reseptor fon bilimlarini faollashtirish va persuasiv ta’sirni kuchaytirish funksiyalari yoritiladi. Metafora, o‘xshatish, shaxslash kabi obrazli vositalarning implikativ ma’no yaratishdagi samarasi ham asoslanadi.