КЎЗ ОЛМАСИ ШОХ ПАРДА ЖАРОХАТЛАНИШИНИНГ СУД ТИББИЙ ЖИҲАТЛАРИ (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2025)
2019 йилдан 2021 йилгача бўлган даврда Самарқанд вилояти офталмологик касалхонасида кўз олмаси ва унинг ортиқлари шикастлари билан стационар шароитда даволанган 150 нафар беморлар тиббий биёнлари маълумотларини ўрганиб чиқилди ва тахлил қилинди. Кўз олмасининг контузиялари ва шох парданинг тешиб ўтувчи шикастланиши, кўриш органининг энг кўп учрайдиган зарарланиш турлари эканлиги ва бу холатлар 4-7 ёшдан бошлаб барча ёшли тоифадаги инсонларда кузатилиши мумкинлиги ва бунда энг кўп ҳолларда меҳнатга лаёқатли ёшдаги инсонлар (18-58 ёш) жабрланиши аниқланди.