OILA VA NIKOH MUNOSABATLARINI HUQUQIY TARTIBGA SOLISH (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2024)
Maqolada O‘zbekiston Respublikasi оila – jamiyatning asosiy ijtimoiy instituti bo‘lib, shaxslar o‘rtasidagi nikoh, qon-qardoshlik, farzandlikka olish yoki vasiylik kabi munosabatlar asosida shakllanadigan ijtimoiy birlikdir. Nikoh oilaning asosi hisoblanadi, chunki u jamiyatda qonuniy tartib va ijtimoiy barqarorlikni ta’minlashga xizmat qiladi. Oilaning mavjudligi jamiyatdagi madaniy, iqtisodiy va ma’naviy jarayonlarga ta’sir ko‘rsatadi. O‘zbekiston Respublikasi Oila kodeksida oilaviy munosabatlar ishtirokchilarining huquq va majburiyatlari, nikoh tuzish va ajratish tartiblari, bolalar huquqlari va oilaviy nizolarni hal qilish qoidalari bayon etilgan.