(untitled) (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2024)
Zotiljam kasalligi dunyodagi bolalar o‘limining birinchi eng muhim sababidir-har yili u besh yoshgacha bo‘lgan 1,8 million bolani hayotdan olib ketadi, ulardan 98% dan ko‘proq qismirivojlanayotgan mamlakatlarga to‘g‘ri keladi. Shunday qilib, JSST ma’lumotlariga ko‘ra, zotiljam kasalligi butun dunyodagi bolalar o‘limining asosiy infeksion sababidir, u dunyodagi 5 yoshgacha bo‘lgan bolalar orasida barcha o‘lim holatlarining 15% iga sabab bo‘ladi. Iqtisodiy rivojlanish darajasi yuqori bo‘lgan mamlakatlarda shifoxonadan tashqari zotiljam kasalligidan o‘lim ko‘rsatkichi darajasi past va 12% dan oshmaydi, ammo rivojlanayotgan mamlakatlarda har yili 5 yoshgacha bo‘lgan 5 millionga yaqin bola ushbu kasallik tufayli hayotdan ko‘z yumadi. Ushbu ilmiy tadkikot ishlarda ekologik buzilishlar sababli kasallangan balalarning soni ko‘payotganligi, kasalliklarni og‘iroq o‘tishini ta’kidlab o‘tish lozim. Xozirgi kunda orol bo‘yi xududida atrof- muxitni ximik, toksik birikmalar, atmosfera xavosi, ichimlik suvi, tuprokning ifloslanishi dalil sifatida o‘z isbotini topgan.