(untitled) (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2024)
Birinchi marta Xitoyda qayd qilingan Covid-2019 virusi butun dunyoga ta’sir qildi. U faqatgina sog`liq masalasidagina ta`sir qilib qolmay shu bilan birga ta`limga ham o`z ta`sirini ko`rsatti. Buning natijasida ta’lim va tarbiya faoliyatini davom ettirish uchun masofaviy ta’lim yo`nalishi amalga oshirila boshlandi. Dasturlar, bir qator ilovalar, boshqa darslar singari, turk tili fanidan ham masofaviy ta’lim berila boshlandi. Masofaviy ta’limda yuzma-yuz ta’lim samaradorligi ham masofaviy darslar olish uchun barcha mavjud imkoniyatlar qayta ishlandi. Bunday masofaviy ta’lim yangi jarayonga o’tgan taqdirda ham, shuni aytib o‘tish kerakki u kutilmagan tarzda qo’llanila boshlandi. Bu esa masofaviy ta’limda o’qitiladigan turk tili kurslarining salbiy va ijobiy tomonlarini aniqlashni talab qiladi. Maqolaning maqsadi ham ushbu talabga muvofiq doimiy ravishda hayotimizda o’z o’rniga ega bo’lib kelayotgan masofaviy ta’limda turk tilini o’qitish yanada sifatli, samarali bo`lishi uchun qayta ishlash, shu bilan birga masofaviy ta’limda turk tilini tinglash, gapirish, o’qish, yo`zish kabi ko’nikma va grammatika o’qitishning ijobiy va salbiy aksini aniqlash va o’qituvchilarni hamda oʻquvchilarning saviyasini aniqlash uchun xulosalangan samarali jihatlarini tadbiq qilish lo`zim. Bu o`rinda tadqiqiy rasmiy ma’lumotlarini taqdim etish talab etilmoqda. Sifatli tadqiqot maqsadiga muvofiq, tadqiqotda fenomenologik usullaridan biri ishlatilgan ekspert xulosalariga ko’ra tayyorlangan yarim tuzilgan intervyu shakli tomonidan to’plangan ma’lumotlar tarkibni tahlil qilish orqali xulosalandi.