(untitled) (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2023)
Ushbu maqolada geografik mintaqalarda iqlim hodisalari harakatlantiruvchi, materiklarda geomorfologik, sektorlarda yana iqlim, zona va kichik zonalarda yana geomorfologik va nihoyat landshaftlarda gidrologik, aerogeomorfologik va fitogeografik hodisalar harakatlantiruvchi kuchlar haqida so`z yuritiladi. Bunga qo`shimcha qilib, har bir alohida holatda qaysi bir komponent eng kuchli o`zgarishni boshidan kechirayotgan bo`lsa, o`sha komponent harakatlantiruvchi kuch hisoblanishi haqida fikrlar bayon qilinadi.