(untitled) (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2023)
Maqolada Saljuqiylar davlatining tarixini oʻrganishda "Siyosatnoma" asarining tahliliga alohida e’tibor berilgan. "Siyosatnoma" asarining muallifi Nizomiddin Abu Hafs Osmon ibn Hussayn Al-Marvazini himoyasi ostidagi Saljuq sultonlari nufuz doirasida yashab yozgan buyuk davlat arbobi va tarixchi hisoblanadi. U Baroki Temurlik davrida ijod etgan. Asarda Saljuqiy hokimiyatining boshlang’ich bosqichlari, uluslararo munosabatlar, sultonlarning siyosat yo’nalishlari, janglardagi g’olibiyalar kabi mavzular keng tasvirlangan. Xususan, asarda Saljuqlar tarkibi yaratish jarayoni, sulton Alp-Arslon obrazining rivojlanishi, sog’inchlik siyosati kabi muhim voqealar belgilangan. Shuningdek, maqola asarning xalqaro ilmiy adabiyotda e’tiborga sazovordagi o’rni, tarixiy manba sifatida o’rganilish tarixi, ahamiyati haqida fikr bildirilgan. Umuman, "Siyosatnoma" Saljuqiy davlatining tarixini aniq va batafsil tasvirlovchi eng qadimiy asarlardan hisoblanadi. U asarning tarixiy ahamiyati barobarligini bilishga imkon beradi.