(untitled) (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2023)
Undalma so‘zlovchining fikri qaratilgan shaxs yoki narsani ifodalovchi so‘z yoki so‘z birikmasi. Undalmalar kirishlar yoki kiritmalar kabi gapni kengaytiradi, lekin gap bo‘laklari bilan sintaktik aloqaga kirishmaydi. Gapning turli o‘rinlarida kelishi mumkin:gapning boshida, gap o‘rtasida va gap oxirida. Aynan gapning qaysi qismida kelishiga ko‘ra vergul bilan ajratiladi (Gapning boshida kelsa, undalmadan keyin; gap o‘rtasida kelsa, ikki tomonlama; gap oxirida kelsa, undalmadan oldin). Og‘zaki nutqda undalmalar maxsus ohang bilan ajratiladi. Badiiy adabiyotda asarning ta’sirchanligini oshirish, o‘quvchi kechinmalariga kuchliroq ta’sir etish maqsadida qo‘llaniladi va nazmda undalmalardan foydalanish nido san’atini yuzaga keltiradi.