(untitled) (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2025)
Ushbu maqolada barqaror rivojlanish maqsadlari (BRM) doirasida yoshlar uchun yo’l harakati xavfsizligi ta’limining o’rni va ahamiyati chuqur tahlil qilinadi. Xususan, BMTning BRM 3 (Sog’liqni saqlash), 4 (Sifatli ta’lim), 11 (Barqaror shaharlar) va 13 (Iqlim o‘zgarish harakati) maqsadlari bilan bog’liqligi, global va O’zbekistondagi tajribalar, shuningdek, yoshlarning faol ishtiroki ko’rib chiqiladi. Tadqiqot natijalariga ko’ra, yo’l harakati xavfsizligi ta’limi nafaqat avtohalokatlarni kamaytirish, balki ekologik barqarorlik va ijtimoiy tenglikni ta’minlashda muhim rol o’ynaydi. O’zbekistonda bu yo’nalishdagi loyihalar, jumladan, UNECE va UNICEF hamkorligidagi tashabbuslar, infratuzilma va ta’lim dasturlarini yaxshilash imkoniyatlarini ochib beradi, ammo mutaxassislar yetishmasligi va resurslar cheklanganligi kabi muammolar mavjud.