(untitled) (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2025)
Mazkur maqolada Abul Fath Burhoniddin Nosir ibn Abul Makorim Abdusayyid Mutarriziy Xorazmiyning “Risolatun fin nahv” asari arab tilshunosligidagi muhim va mo‘jaz grammatik manba sifatida tadqiq etiladi. Asarda nahv ilmining nazariy-metodologik asoslari, sintaktik va semantik jihatlari, terminologik tizimi hamda muallifning nahv faniga qo‘shgan ilmiy hissasi tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida asarning tuzilishi, grammatik qoidalarni soddalashtirishga qaratilgan yondashuvlari va amaliy misollar asosida izohlash usullari yoritib beriladi. Maqolada tahliliy, leksik-semantik, struktural va taqqoslash metodlaridan foydalanilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, “Risolatun fin nahv” asari arab grammatikasini tizimli va tushunarli shaklda bayon etgan muhim ilmiy manba bo‘lib, arab tilshunosligining keyingi taraqqiyotiga sezilarli ta’sir ko‘rsatgan.