(untitled) (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2025)
Mazkur maqolada davlat chegarasi xavfsizligini ta’minlash masalasi xalqaro tajriba asosida yoritilgan. Chegara hududlarida yuzaga kelayotgan zamonaviy xavf-xatarlar, transmilliy jinoyatchilik, noqonuniy migratsiya va terrorizm kabi global muammolar tahlil qilinadi. Tadqiqotda turli mamlakatlarning chegaralarni muhofaza qilishdagi ilg‘or amaliyotlari, qo‘shni davlatlar bilan hamkorlik tajribasi va zamonaviy texnologiyalardan foydalanish usullari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, chegaraviy xavfsizlikni kuchaytirishda xalqaro tashkilotlar roli va integratsion yondashuvlarning samaradorligi o‘rganilgan.