(untitled) (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2025)
Мазкур тадқиқот 1 ёшдан 7 ёшгача бўлган болаларда тери ва нафас ё‘ллари аллергик касалликларининг клиник, психологик ҳолати ва ҳаёт сифати бўйича олиб борилди. Тадқиқот давомида 70 нафар бола иштирокида сўровнома ўтказилди, улардан 50 нафари асосий гуруҳ ва 20 нафари назорат гуруҳини ташкил етди. Тадқиқот натижаларига кўра, болаларнинг катта қисми ерта ёшда дерматит, аллергик ринит, бронхиал астма ва бошқа аллергик касалликлар билан оғриган. Ирси омиллар ва яшаш муҳитининг ҳолати ушбу касалликларнинг ривожланишида муҳим ўрин тутиши аниқланган. Шунингдек, ота-оналарнинг бу борадаги билим ва хабардорлик даражаси пастлиги, шунингдек, касалликларнинг ерта аниқланиши ва олдини олишда муайян муаммолар мавжудлиги кўрсатилди. Тадқиқот натижалари астма ва аллергия бўйича ўқув дастурларни кенг жорий етиш заруратини асослайди.