(untitled) (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2025)
Гельминтозлар дунёдаги энг кенг тарқалган юқумли паразитар касалликлардан бири бўлиб, ҳозирги вақтда улрнинг 50 мингга яқин турлари мавжуд. Шулар жумласидаги энг кўп учрайдиган паразитар касалликларга қуйидагилар: энтеробиоз, лямблиоз, аскариоз, дифиллоботриаз, анкилостомоз ва бошқалар киради. Кенг тарқалган паразитлар билан асосан болалар, яъни бошланғич ва мактаб ёшидаги болалар зарарланадилар.